Pensii militare – Noutati & ultimele stiri

Pensiile militare au devenit un subiect de interes public in special in ultima perioada datorita dezbaterilor din spatiul public.

In cadrul acestui articol ne propunem sa analizam pesniile militare, unde vom sintetiza ultimele noutati despre pensiile militare conform cu ultimele stiri aparute in spatiul public de specialitate.

In cele ce urmeaza va propunem sa analizam modul de acordare al pensiilor militare conform cu datele oficiale desigur raportate la legea peniilor militare.

În sistemul pensiilor militare de stat se acordă următoarele categorii de pensii:

  • a) pensia de serviciu;
  • b) pensia de invaliditate;
  • c) pensia de urmaş.

Pensia de serviciu poate fi:

  • a) pentru limită de vârstă;
  • b) anticipată;
  • c) anticipată parţială.

Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

  • au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă;
  • au o vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.

Noutati pensii militare – ultimele stiri 2024

Vârsta de pensionare MAI – În Legea nr. 223/2015 2015 privind pensiile militare de stat, vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă este stabilită în funcţie de anul naşterii celor care trec în rezervă, pornind de la 56 de ani şi trei luni, pentru cei născuţi în luna octombrie 1959 şi care creşte progresiv, conform unei anexe care face parte din lege, până la de 60 de ani, pentru cei născuţi după luna ianuarie 1970.

Iti mai recomandam sa urmaresti articolul: Vechime minima pentru pensie pe caz de boala

Conform cu evidenţa Casei de pensii sectoriale a Ministerului Apărării Naţionale se află in acest moment, aproximativ 65.000 de pensionari militari.

Pensia medie brută pentru vechime completă aflată în plata casei de pensii a MApN este de aproximativ 3.500 lei.

Aproape 60% din numărul total de pensionari militari au pensiile sub această valoare medie.

Coonform cu ultimele stiri, Banca Mondială recomandă Guvernului României să alinieze principiile de administrare a pensiilor militare cu alte pensii de serviciu, propunând aici patru scenarii.

Cele patru scenarii prevăd fie păstrarea actualelor reglementări și o rată de înlocuire de 65%, cu o bază de venit pe șase luni, fie creșterea perioadei la 12 luni de zile, fie scăderea „țintei de înlocuire la 45%” (adică baza de calcul să fie mult mai mică) pentru o carieră de 25 de ani, sau chiar prelungirea perioadei de referinţă pentru calcularea câştigurilor medii de la perioada curentă de 6 luni la o medie pe întreaga carieră.

În România, printre beneficiarii de pensii de serviciu se numără unele dintre cele mai influente categorii profesionale din sistemul public: magistrați, militari, angajați din serviciile secrete etc. Unele dintre indemnizații – cum sunt cele ale foștilor judecători și procurori, de pildă – sunt și de zece ori mai mari decât pensia medie din țară.

Comunicate oficiale pensii militare

În raport de data intrării în vigoare a Deciziei CCR nr. 650 din 15.12.2022, respectiv 28 decembrie 2022, distingem două situaţii:

I. Pentru pensiile militare de stat stabilite până la data de 14.09.2017.

II. Pentru pensiile militare de stat stabilite începând cu data de 15.09.2017, care potrivit art. 60 din Legea nr. 223/2015, modificată prin O.U.G. nr. 59/2017 ,,la stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei”.

Pentru pensiile militare stabilite până la data de 14.09.2017, inclusiv, pe lângă faptul că din ianuarie 2023 nu s-a mai reţinut CASS, Casa de Pensii Sectorială a M.A.I. va restitui, din oficiu, cuantumul rezultat în urma aplicării prevederilor Codului Fiscal, reprezentând contribuţia de asigurări sociale de sănătate din venitul brut al pensiei militare de stat proporţională pentru perioada 28 decembrie 2022 – 31 decembrie 2022.

In spatiul public sunt dezbateri aprinse pe subiectul pensiilor militare, insa pentru informatii corecte urariti doar site-urile de specialitate si comunicatele oficiale ale Guvernului Romaniei. Poti urmari acest subiect si pe siteul Huhurez pensii militare, unde se posteaza frecvent detalii despre ultimele noutati despre pensiile militare.

Conform cu site-ul Huhurez despre pensii militare, reagsim urmtoarele specificatii:

La ultima ședință de lucru a grupului de lucru, la care PSD a fost reprezentat de ministrii muncii și de finanțe iar PNL la un nivel inferior,  au fost dezbatute următoarele principii:

  •  Nicio pensie nu va fi mai mare decât salariul din perioada de activitate. Pensia NETĂ nu poate depăși media veniturilor NETE din 12 luni consecutive de activitate. În cazul magistraților, pensiile în plată ale magistraților se recalculează după principiul enunțat aici.
  • Crește vechimea obligatorie în specialitate la minimum 15 ani, iar pentru Justiție la minimum 25 de ani, fără perioade asimilate. Nimeni mai poate să intre în specialitate pentru o perioadă scurtă de timp, la finalul carierei, pentru a beneficia de pensie specială.
  • Se limitează drastic pensionarea anticipată a celor care dețin pensii de serviciu, regula generală fiind vârsta de 60 de ani. În cazul magistraților, nu se pot pensiona anticipat dacă nu au minim 20 de ani vechime în specialitate, iar în acest caz pensia scade cu 1% pentru fiecare an din diferența până la 25.

Pentru mai multe detalii despre subiect urmariti blogul – huhurez pensii militarevezi website

Lasă un comentariu