Cum ne protejam site-ul de malware?

Malware-ul este o realitate care din pacate incepe sa afecteze tot mai multe site-uri pe zi ce trece. Chiar si noi aici la Expo Media ne-am confruntat cu aceasta problema de-a lungul timpului in diversele proiecte pe care le-am demarat si realizat.

Protejarea site-ului devine o necesitate, mai ales cand 17% dintre site-urile infestate devin neglijate de motoarele de cautare. Desigur, acest lucru afecteaza SEO si pozitionarea in clasament. O injectare de cod tip malware a facut posibila disparitia unui website clasat pe prima pagina in Google.

Cum ne protejam impotriva malware

  1. Scanarea regulata a site-ului.

Scanarea fisierelor din componenta website-ului devine obligatorie atunci cand dorim sa mentinem curat site-ul nostru. Pentru acest lucru este indicat sa folosim programe de scanat sau plugin-uri instalate in componenta site-ului.

Programele de scanare te vor ajuta sa previi potentiale vulnerabilitati, malware, fisiere modificate sau verificari daca site-ul este in vreun black list. De asemenea, scanarile semnalizeaza erorile site-ului, astfel incat sa poti actiona preventiv.

Pentru Wordpress util este sa folositi Wodfence

2. Backup regulat

O copie a site-ului salvata este o alta modalitate de a proteja site-ul impotriva malware. In cazul in care acesta a fost afectat, se poate restaura intreg site-ul dintr-o data anteriora. Expo Media odata cu serviciul de gazduire web pastreaza backup pe o perioada de  14 zile (3 backup/zi)  pentru website-urile gazduite la noi.

Copia ta de siguranta iti garanteaza siguranta website-ului.

3. Activeaza SSL si HTTPS

Activarea unui SSL este indispensabil pentru orice tip de website pentru ca creste incredere consumatorulu, creste pozitia in motoarele de cautare si, caracteristica principala – cripteaza datele transmise dintre browser si server.

4. Parole de tip strong

Parolele complexe sunt intotdeauna bine venite atunci cand ne dorim protectie maxima in mediul online. Foloseste litere mari, mici, simboluri sau cifre. Toate insa intr-o combinatie ce va determina o parola greu de identificat de cei ce iti doresc raul.

5. Foloseste teme, plugin-uri sau compeonete certificate

Instaleaza doar plugin-uri, teme (templates) sau componente ce sunt verificate si nu reprezinta un pericol pentru site-ul tau.

6. Actualizeaza periodic toate componentele din website.

Daca totusi s-a intamplat sa intampini o astfel de problema, trebuie sa stii ca, exista solutii pentru remedierea problemelor aparute. Insa in acest caz va trebui sa actionam in cel mai scurt timp pentru a nu periclita activitatea site-ului.

 

Cum verific daca site-ul meu este sigur?

In momentul de fata avem la dispozitie mai multe optiune pentru a ne asigura ca, totul este in regula. Poti folosi programe antimalware sau plugin-uri diponibile in contul de gazduire web
pentru a te asigura ca nu ai probleme.

O optiune la indemana oricui pentru verificarea site-urilor o reprezinta sucuri.net

Retineti!
Atacurile de tip malware sau infectarea site-urilor web va crea probleme serioase iar in unele cazuri site-urile vor trebui refacute de la 0.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *