Acte necesare pasaport 2022

Ce acte sunt necesare pentru schimbarea pasaportului in 2022. Gidul complet pentru cei ce doresc sa isi schimbe pasaportul rapid si fara batai de cap. Analizam ce taxe trebuie sa platesti pentru obtinerea unui nou pasaport si ce acte sunt necesare pentru eliberare pasaport.

Pentru a ieși din spațiul european, este nevoie de pașaport. Marea Britanie a ieșit oficial din UE la 1 ianuarie 2021, iar românii care doresc sa intre un UK mai pot călători cu paşaportul.

Acte pentru schimbare pasaport

Exemplificam mai jos care sunt actele necesare pentru schimbare pasaport expirat sau pentru eleiberare pasaport daca in prezent nu detii un pasaport valabil.

 • cartea de identitate în original.
 • ocumentul/chitanța care face dovada achitării taxei pentru pașaport
 • paşaportul anterior, dacă acesta există.

Acte necesare pentru pasaport la copii

 • certificatul de naştere al copilului, în original;
 • actele de identitate ale părinţilor sau al unuia dintre părinţi, al reprezentantului legal sau, după caz, al persoanei împuternicite, în original;
 • dovada achitării taxelor pentru paşaport, completate pe numele minorului, în original;
 • paşaportul anterior al minorului, dacă acesta există în situaţia în care cererea pentru eliberarea paşaportului simplu electronic este formulată de un singur părinte, aceasta trebuie însoţită și de o procură de împuternicire din partea celuilalt părinte sau alte acte, după caz.

Ce taxe trebuie sa platesti pentru pasaport

 • Pentru pașaportul simplu electronic, taxele sunt de 258 de lei 
 • pentru persoanele cu vârstă peste 12 ani, respectiv 234 de lei 
 • pentru persoanele cu vârsta sub 12 ani Pentru pașaportul simplu temporar, taxa unică este de 96 de lei, indiferent de vârstă.

Unde poti plati taxele pentru eliberare pasaport expirat sau eleiberare pasaport ?

Intrucat indiferent de situatie taxa pentru eleiberare pasaport trebuie platita si depusa la dosar iata unde poti plati aceasta taxa:

 1. la casieriile unităţilor CEC Bank, precum şi la staţiile de plată Selfpay ale CEC Bank;
 2. online, prin platforma de plăţi virtuale Ghiseul.ro

Cat dureaza eleiberarea pasaport

15 zile lucrătoare, în cazul cererilor privind eliberarea paşapoartelor simple electronice depuse în ţară;

45 de zile lucrătoare, în cazul cererilor privind eliberarea paşapoartelor simple electronice depuse în străinătate, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în statele membre ale Uniunii Europene;

60 de zile lucrătoare, în cazul cererilor privind eliberarea paşapoartelor simple electronice depuse în străinătate, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României din state terţe în raport cu Uniunea Europeană.

In unele situatii exceptionale eliberarea pasaportului poate fi solutionata mai devreme insa acest aspect va depinde de numarul solicitantilor. 

NOTA !

Cetăţeanul român care şi-a stabilit domiciliul în străinătate poate depune cerere pentru eliberarea unui paşaport simplu electronic, cu menţionarea statului de domiciliu.

Taxa (contravaloarea blanchetei) pentru eliberarea unui pașaport simplu electronic este de 59 de euro sau echivalentul în moneda locală.

Acte necesare pentru Schimbare pasaport din strainatate

Iata ce acte trebuie sa depui la consulatele din tara in care te afli pentru eleiberare pasaport fara deplasare in Romania.

Documentele necesare:

 •  paşaportul anterior, dacă acesta există;
 • certificate de stare civilă, în original (naștere, căsătorie – pentru persoanele căsătorite, deces – pentru persoanele văduve, sentinţa de divorţ românească rămasă definitivă şi irevocabilă/ hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013);
 •  sau certificate de stare civilă româneşti cu înscrierea menţiunilor cu privire la desfacerea căsătoriei şi numele purtat în urma divorţului – pentru persoanele divorţate)
 •  cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau buletinul de identitate (dacă acestea există)
 •  documente eliberate de autorităţile statului de domiciliu împreună cu traducerea autorizată în limba română, după caz, din care să rezulte una dintre următoarele situaţii:
 1. a dobândit un drept de şedere pentru o perioadă de cel puţin un an sau, după caz, prelungirea succesivă a dreptul de şedere, în decurs de un an, pe teritoriul statului respectiv;
 2. a dobândit un drept de şedere pe teritoriul statului respectiv, în scopul reunificării familiale cu o persoană care domiciliază pe teritoriul acelui stat
 3. a dobândit un drept de lungă şedere sau, după caz, un drept de şedere permanentă pe teritoriul statului respectiv;
 4. a dobândit și cetăţenia statului respectiv;
 5. a dobândit un drept de muncă ori este înscris într-o instituţie privată sau publică cu scopul principal de a urma studii, inclusiv de formare profesională;
 6. a dobândit un certificat de înregistrare sau document care atestă rezidenţa într-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European sau în Confederația Elvețiană.

Toate documentele trebuie prezentate în original. Acestea se restituie solicitantului. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *