Acte necesare Preschimbare permis auto

Preschimbarea permisului auto este obligatorie atunci cand acesta urmeaza sa expire iar in cadrul acestui articol analizam actele necesare pentru schimbarea permisului auto ce urmeaza sa expire. Conform cu specificatiile oficiale soferii au obligatia sa isi schimbe permisul auto inainte de a expira cel putin cu 2 luni inainte insa cu siguranta se poate face acest lucru chiar si dupa ce permisul a expirat insa nu mai trebuie sa circulati cu un permis de conducere expirat.

Permisul de conducere este o autorizație administrativă necesară pentru a conduce pe drumurile publice vehicule motorizate. Fiecare permis de conducere are o data de expirare pe care trebuie sa o urmarim in cazul in care dorim sa circulam in continuare cu un permis de conducere valabil.

Acte necesare pentru schimbare permis auto expirat

Ce presupune dosarul pentru preschimbarea permisului de conducere care urmeaza sa expire si unde trebuie sa-l depunem.

Pentru schimbarea permisului, solicitanții trebuie să întocmească un dosar care să conțină următoarele acte dupa cum urmeaza:  

  • cerere schimbare permis – care se primește deja completată la ghișeul de schimbare permise auto și trebuie doar semnată de solicitant;
  • actul de identitate în original;
  • vechiul permis de conducere in original;
  • dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere – 89 de lei;
  • fișa medicală în original;

După depunerea actelor necesare, titularii primesc permisul auto prin poștă, în termen de 5-15 zile lucrătoare. In Bucuresti la sediul DRPCIV se pot depune actele pentru schimbarea permisului auto la ghiseu iar eliberarea noului permis auto poate sa dureze doar cateva  ore.

Cum se obține fișa medicală auto ?

Fisa medicala este probabil cea mai importanta parte din procesul de schimbare permis auto iar aici trebuie sa treceti pe la anumite cabinete pentru evaluarea sanatatii necesare pentru preschimbare permis auto.

Unitaitle sa clinicile unde se poate obtine fisa medicala pentru permisul auto sunt avizate de organele abilitate si sunt autorizate de politia romana.

Pentru a obține fișa medicală auto este necesară efectuarea examinărilor medicale la următoarele specialități:

  • Oftalmologie
  • ORL
  • Ortopedie
  • Medicină internă
  • Neurologie
  • Psihiatrie
  • Pneumologie (conducători auto ai autovehiculelor din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 şi D1E)
  • Aviz psihologic (școlarizare auto)

Unde plătești taxa pentru permis auto 

Taxa pentru eliberarea permisului auto, în valoare de 89 de lei, se încasează în contul BCR, CEC Bank și în rețeaua de stații de plată SelfPay.

Taxa poate fi plătită și online, pe ghiseul.ro sau pe site-ul Direcției regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor. Pentru tranzacţiile efectuate prin intermediul drpciv.ro sau ghiseul.ro dovada plăţii nu este necesară.

Amenda pentru cei care nu schimbă permisul de conducere expirat

Potrivit articolului 101 din Codul Rutier, circulația pe drumurile publice cu permisul auto expirat constituie contravenție și se  sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni. Șoferii care circulă cu permisul expirat riscă o amendă între 870 și 1.160 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *