Calcul pensie de stat – Calculul pensiei

Cum se face calculul pensiei de stat conform cu vechimea in munca si salariul de baza obtinut in perioada in care am fost angajati.

O serie de discutii si dezbateri au fost legate de calculul pensie si modul prin care se calculeaza pensia la stat. Abordam in cele ce urmeaza acest subiect sa vedem concret cum se face un calcul pentru pensie daca am atins varsta de pensionare.

Calculul pensiei de stat

Cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul National de Statistică.

Calcul pensie in 2023

Punctul de pensie este, de la 1 ianuarie 2023, mai mare cu 12,5%, adică ajunge la 1785 de lei, și pensia minimă ajunge la 1125 de lei de la 1000 de lei.

Calcul pensie: Punctaj anual = (Punctaj lunar 1 + Punctaj lunar 2 + … + Punctaj lunar 12) : 12

Punctaj lunar = Câştig salarial brut lunar : Câştig salarial mediu brut lunar.

Majorarea punctajelor pentru perioadele lucrate în grupe de muncă, condiţii deosebite sau condiţii speciale:

  •  cu 25%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în grupa a II-a de muncă sau în locuri încadrate în condiţii deosebite;
  •  cu 50%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I de muncă sau în locuri încadrate în condiţii speciale;
  • cu 50%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi încadrate în alte condiţii de muncă.

Punctajul lunar, pentru stagiul potenţial acordat persoanelor în drept să obţină pensie de invaliditate:

  •  0,70 puncte, pentru gradul I de invaliditate;
  •  0,55 puncte, pentru gradul II de invaliditate;
  •  0,35 puncte, pentru gradul III de invaliditate.

Conform cu o simulare realizata de adevarul.ro, un român care are 5.000 de lei salariu brut şi se pensionează peste 10 ani, ar urma să aibă o pensie de circa 1.600 de lei, iar unul aflat în aceeaşi situaţie, dar care are un salariu brut de 7.000 de lei, ar urma să aibă o pensie de 2.180 de lei.

Recomandarea specialistilor este acea de a va indrepta atentia catre o pensie privata daca aveti posibilitatea de a depune o suma de bani in contul privat astfel incat veti mai avea o pensie sau un ajutor atunci cand veti iesi la pensie.

Pensia de stat este in opinia noastra este o gluma la adresa celor ce au contribuit atatia ani la acest font de pensii. Pentru nevoile actuale cu siguranta pensia minima garantata ar fi trebuit sa atinga valoarea de 2.500 lei.

Vezi care este vechimea minima pentru pensie

Asadar revenind concluzionam faptul ca pensia minima in Romania 2023 este de 1125 de lei iar daca ai si lucrat peste 35 de ani vei mai avea un pic mai mult.

In tara unde avem cazare cu 400 lei/noapte sau si o masa decenta la restaurant ce poate depasii 200 de lei avem pensie lunara de 1.125 sau 1.700 lei lunar.

Concluziile le trage fiecare iar calculele pentru pensie se pot face individual conform cu formulele de calcul afisate mai sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *