Vechime minima pentru pensie

Care este vechimea minima pentru pensia pe caz de boala in Romania ?

Daca ai lucrat mai putin ani si totusi doresti o pensie analizam care este perioada minima de ani lucrati pentru a obtine pensie. urmarim toate datele oficial valabile pentru anul 2023 urmand sa identificam daca apar modificari despre perioada minima sau vechimea minima pentru pensie.

Vechime minima pentru pensie pe caz de boala

Urmarim conditiile pe care trebuie sa le indepliniti pentru a obtine pensie pe caz de boala.

Ce condiții trebuie să îndeplinesc?

Persoanele pot beneficia de pensia de invaliditate dacă:

  • au sau au avut calitatea de asigurat al sistemului public de pensii;
  • și-au pierdut cel puțin jumătate din capacitatea de muncă;
  • starea sănătății acestora a fost încadrată într-un grad de invaliditate prin decizie emisă de către medicul expert al asigurărilor sociale;
  • au vârsta mai mică decât vârsta standard de pensionare.

În raport cu gradul de reducere a capacităţii de muncă, invaliditatea este:     • de gradul I, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă şi a capacităţii de autoîngrijire;    • de gradul II, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă, cu păstrarea capacităţii de autoîngrijire;    • de gradul III, caracterizată prin pierderea a cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă.

Vechimea minima pentru pensia pe caz de boala

Conform cu datele oficiale pentru 2023 iata ce vechime minima trebuie sa ai in campul muncii pentru a beneficia de pensie pe caz de boala.

Vârsta persoanei la data emiterii deciziei medicale

Stagiul de cotizare realizat (ani)

până la 20 ani

1

de la 20-23 ani

2

23-25 ani

3

25-29 ani

6

29-33 ani

9

33-37 ani

11

37-41 ani

14

41-45 ani

17

45-49 ani

20

49-53 ani

23

53-57 ani

25

57-60 ani

26

Peste 60 de ani

27

Care este vechimea minima pentru pensie

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Stagiul complet de cotizare pentru femei este de 31 de ani și 9 luni și va crește treptat până la 35 de ani până în luna ianuarie 2030.

Persoanele cu vechime între 10 ani şi 15 ani, aflate la pensie la dată întrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.

Valoare minima pensie de urmas

Pensia de urmaş se menţine şi, în plus faţă de actualele prevederi, apare o nouă prestaţie. Este vorba de ajutorul pentru soţul pensionar supravieţuitor, care va primi 25% din pensia soţului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie conform prevederilor legale.

Un Comentariu

  1. Buna ziua, am varsta de 61 ani si 6 luni, si vechime in mumca de 39 ani si 2 luni . cand pot esi la pensie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *